Okazały finał przyniósł nagrody dla wystawców. Pierwsze miejsce otrzymał Leszczyński Spichlerz za syrop z kwiatu nawłoci, druga lokata przypadła Dzikim Smakom - Beskidzkiej Manufakturze Przetworów za konfiturę jagodową z lawendą, a na trzecim miejscu znalazł się Barczyk Zakład Mięsny za głowiznę. Wyróżniono Katrovię (kozi ser pleśniowy w popiele) i Ekomiody Pasieka Morawskich (miód z malinami).
W kategorii Kół Gospodyń Wiejskich wygrały Sulisławice za knedlowe smaki po Sulisławicku, za nimi Gołaczewy za Gołaczewski żurek z klopsikiem, na najniższym stopniu podium znalazło się Wierzchowisko za Wierzchowski przysmak. Wyróżnienia przyznano KGW Zasępiec (kwaśnica) i KGW Łobzów (gulasz mięsny).
Trzy miesiące świętowaliśmy 18. urodziny tej jednej z najbardziej znanych małopolskich imprez. Było warto, bo stoły za każdym razem uginały się od miodów, chrupiącego pieczywa, przepysznych wędlin, ciast, przetworów i nie tylko. Były nagrody dla najlepszych. Do tego gry, konkursy i zabawy dla dzieci. Pamiętaliśmy też o szlachetnym celu. Podczas wydarzenia prowadziliśmy zbiórkę charytatywną na rzecz dwuletniej Natalki, dzielnie walczącej o swoje zdrowie
- wyjaśniła Iwona Gibas z zarządu województwa.
W wydarzeniu uczestniczyli wicemarszałek Łukasz Smółka i radny Rafał Kosowski.
Na leczenie Natalki zebraliśmy 4 638,04 zł.
W otoczeniu urodzinowych dekoracji, poczęstunku tortem, fascynującego pokazu iluzjonisty, z przyjemnością wysłuchaliśmy na zakończenie dnia pełnego wrażeń, muzyki Mateusza Mijala.